Metrologia długości i kąta w procesie produkcji
Zakres szkolenia:
Podstawowe informacje niezbędne do przeprowadzania pomiarów, takie jak rozdzielczość, dokładność czy niepewność mają znaczący wpływ na otrzymany wynik. Wykonanie pomiaru dobrze dobranym rodzajem wyposażenia może uchronić właściciela procesu przed błędami I lub II rodzaju, które są bardzo kosztowne. Jakie wyposażenie zastosować do mierzonej charakterystyki, jak zinterpretować wyniki z pomiarów i co zrobić w przypadku oceny wyrobu jako niezgodny? Te i wiele innych kwestii związanych z pomiarami w procesie wytwarzania uczestnik pozna na szkoleniu, które obejmuje poniższy zakres.- Podstawowe zasady dotyczące wykonywania pomiarów w procesie produkcji
- Wymagania odnośnie pomiarów
- Racjonalny dobór środków do mierzonych charakterystyk
- Praktyczne metody dokonywania pomiarów wielkości geometrycznych na wybranych detalach
- Posługiwanie się podstawowymi środkami kontrolno-pomiarowymi
- Pomiary wymiarów bezpośrednich i pośrednich, wewnętrznych, zewnętrznych, mieszanych
- Czynniki wpływające na pomiar
- Interpretacja otrzymanych wyników
- Walidacja metod pomiarowych
Uczestnicząc w szkoleniu:
- Zdobędziesz niezbędną wiedzę do opracowywania planów kontroli i procedur odbiorczych.
- Nauczysz się umiejętnie dobierać środki kontrolno-pomiarowe do mierzonej wielkości (charakterystyki).
- Ograniczysz ryzyko błędnych pomiarów.
- Poznasz zasady optymalnego sterowania procesem pomiaru.
- Poznasz zasady poprawy zdolności systemów pomiarowych w świetle obowiązujących wymagań MSA.
Adresaci szkolenia:
- personel jakości (kontrolerzy)
- pracownicy techniczni (technologia, jakość, konstrukcja)
- pracownicy produkcji
Czas trwania:
- 2 dni (16 godzin dydaktycznych)